Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza "black red white"

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 g
mąka pszenna 425 g
oliwa 7 łyżek
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
pomidorki koktajlowe 24 sztuk
ser feta 1 kostka
czarne oliwki bez pestek 20 sztuk
woda letnia 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza "black red white"

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl/ciasto-na-pizze


Drożdże pokrusz do miseczki, wsyp pół łyżeczki cukru i wlej około 5 łyżek letniej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby „ruszyły”. W międzyczasie do sporej miski przesiej mąkę. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość wlej go do miski z mąką, dodaj letnią wodę, oliwę z oliwek i dopraw solą. Wyrabiaj przez około 15 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformuj je w kulę i umieść w wysypanej mąką misce, nakryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, jest już gotowe do użycia i wystarcza na dwie duże pizze (albo dowolną ilość mniejszych)
Krok 1 - Pizza "black red white" foto
2
Pomidorki pokrój na ćwiartki a oliwki na plasterki. Rozłóż pomidorki równomiernie na cieście, posyp bazylią. Następnie pokrusz ser feta w szczeliny między pomidorkami. Na koniec rozmieść na całości plasterki oliwek
Krok 2 - Pizza "black red white" foto
3
wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
Krok 3 - Pizza "black red white" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 21.12.2012 08:03
Uwielbiam domowe pizze:)
Katarzyna54 06.11.2012 09:32
super
bietka 06.11.2012 08:49
bardzo apetycznie wygląda :)
Iwka 06.11.2012 07:44
fajnie się prezentuje
Konczi 06.11.2012 05:48
extra
treonina 05.11.2012 23:15
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak