Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza bezglutenowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
drożdże świeże 12-13 gram
olej kokosowy 1 łyżeczka
sól
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 1 szklanka

Sos

cebula 4 sztuki (małe)
papryka konserwowa 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
olej kokosowy 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
sól
cukier
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatki

ser żółty 200-250 gram
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza bezglutenowa

Kroki postępowania

1
Mąkę bezglutenową Mehl Farine zważyć i przesiać przez sito.
Krok 1 - Pizza bezglutenowa  foto
2
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i łyżkę wody zrobić zaczyn niech stoi 10 minut, dodać mąkę, jajko, olej, sól i wymieszać dolewając około szklanki wody stopniowo, aby ciasto nie było za gęste.
Krok 2 - Pizza bezglutenowa  foto
3
Ciasto wykładam na wysmarowaną blachę masłem, wysypaną mąką kukurydzianą.
Krok 3 - Pizza bezglutenowa  foto
4
W tym czasie obieram cebulę, kroję w kostkę i smażę na patelni na oleju kokosowym, podlewam odrobinką wody i prużę, dodaję obrane pokrojone pomidory i dalej duszę, kroję paprykę konserwową w kostkę i dodaję do sosu.
Krok 4 - Pizza bezglutenowa  foto
5
Dodaję koncentrat bezglutenowy, sól, cukier i przyprawa do pizzy Dary Natury. Mieszam i doprawiam.
Krok 5 - Pizza bezglutenowa  foto
6
Wylewam na ciasto w blasze i wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 C.
Krok 6 - Pizza bezglutenowa  foto
7
Ser dobrej jakości ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 7 - Pizza bezglutenowa  foto
8
Wyciągam pizze z piekarnika i posypuję pizze 5 minut przed wyciągnięciem.
Krok 8 - Pizza bezglutenowa  foto
9
Wyciągam z piekarnika, kroję i podaję na talerzykach.

Można podawać z ketchupem lub sosami.

Życzę SMACZNEGO.
Krok 9 - Pizza bezglutenowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.10.2016 16:02
bardzo dobra
IKrakowianka 12.11.2015 20:00
super pizza
Justi2401 12.11.2015 18:06
Wygląda bardzo smacznie, domowa pizza zawsze jest najlepsza :)
Milka100 12.11.2015 15:22
jak ma się dzieci z celiakią to tak:)
agaK. 12.11.2015 14:56
Duży nacisk na gluten jest ostatnio...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak