Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
2 szklanki -
oliwa
1 łyżka -
pomidory w puszce
1 puszka -
pomidor
1 cały -
cukier
1/4 szklanki -
czosnek
3 ząbki -
drożdże
1/2 opakowania -
woda
1/2 (ciepła) -
Bazylia suszona Prymat
2 łyżki -
oregano
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Pizza Ani
W garnku na ogniu rozpuszczam pomidory z puszki z wcześniej zmiksowanym pomidorem świeżym, dodaje sól, wsypuje cukier, bazylia, oregano, czosnek. Gotuję na małym ogniu aż składniki się połączą i zrobi się gładki sos. Cukru dodaje do smaku aż sos przestanie mieć gorzkawy posmak.
Ciasto jak urośnie jeszcze raz wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Trzeba tak zrobić przynajmniej 3 razy, to jest kluczowe działanie przy tym przepisie.
Następnie dziele ciasto na 2 mniejsze porcje, jeszcze raz zagniatam, wałkuję na taką grubość jak kto lubi, smaruje sosem i układam na wierzch ulubione składniki. Wstawiam do pieca na 15-20 minut. Po 20 minutach na górę daję ser (tak, dopiero po upieczeniu pizzy) aby się nie spiekł a jedynie roztopił. Posypuje bazylią.
Komentarze (9)