Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 1/2 szklanki
cukier duża szczypta
sól 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
olej 1 łyżka

Pozostałe

sos pomidorowy 2-3 łyżki
pomidory 3 sztuki
mozzarella 3 kulki (po 125 g)
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.

Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.

Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).

Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.11.2016 14:56
już mi ślinka leci ;)
Bernadeta1 11.11.2016 16:41
chętnie bym zjadła taką kolacje
KORAL 11.11.2016 15:22
Wygląda świetnie :)
Madzai 11.11.2016 11:26
na pewno pycha;)
Wacław 11.11.2016 10:00
apetyczna ta pizza :-)
ada.la 11.11.2016 08:05
wygląda pysznie
Mniam 10.11.2016 23:10
Świetna pizza o pyszny smaku.
jagoda5913 10.11.2016 22:22
super pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak