Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwo miodowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 kg
cukier 50 dkg
chmiel 3 dkg
Kwas cytrynowy Prymat 1 dkg
drożdże 2 dkg
woda 10 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Piwo miodowe

Miód i cukier rozpuścić w 8 litrach wody, dodać kwas cytrynowy, ostudzić. Chmiel zalać w glinianym garnku litrem wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez godzinę, przecedzić, wlać do roztworu miodowego, dodać drożdże rozmieszane w szklance płynu, fermentować w temp. pokojowej przez 3-5 dni. Zlać znad osadu do butelek, trzymać 1-2 dni w chłodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 26.09.2010 08:36
Może być całkiem niezłe ;) ... tylko skąd wziąć chmiel ???
Margo1 29.08.2010 11:57
Nie robiłam również ,ale może być ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak