Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny schab pod bazyliową pierzynką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 6 plastrów
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
piwo 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 150 ml
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżeczka
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny schab pod bazyliową pierzynką

Każdy plaster schabu rozbijamy delikatnie ,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz połową suszonej bazylii,wkładamy do salaterki i wlewamy na mięso piwo,mieszamy . Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .

W misce rozkłócamy jajka doprawione szczypta soli i po wyjęciu kotletów z lodówki i osączeniu z piwa ,panieruemy w jajku a nastepnie w bułce tartej i smazymy do miękkości na rozgrzanym oleju.

Sos: Do małego rondelka przelewamy śmietanę dodajemy resztę suszonej bazylii ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagęszczamy mąką rozpuszoną w małej ilości wody zagotowujemy aż sos zgęstnieje .

Przed podaniem polewamy sosem bazylio- smietanowym każdego upieczonego kotleta na talerzu. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 22.11.2013 23:19
pyszne miesko
kasiaw 01.06.2013 18:44
uwielbiam taki
Aleksandra/Olcia 01.06.2013 18:00
apetyczne danie
Megg 01.06.2013 17:34
wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak