Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny kurczak.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
piwo 1 puszka
musztarda 4 łyżki
sok z cytryny 4 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
ziemniaki 1 kg
buraki 2 sztuka
olej 40 ml
śmietana 20 ml
mąka 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny kurczak.

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyj i osusz, następnie nadziej na puszkę otwartego piwa, z którego przedtem odlejesz 50 ml do osobnej szklanki. Kurczaka z puszką przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego. Dookoła puszki ułóż obrane ziemniaki i buraki, które wcześniej możesz pokroić na drobne części. Wszystko oblej odlanym wcześniej piwem.
Krok 1 - Piwny kurczak. foto
2
Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny i pieprzem, następnie dokładnie wysmaruj kurczaka. Wcześniej możesz delikatnie oddzielić skórę od mięsa i upchać do środka masełko, smak będzie lepszy, ale jak tego nie zrobisz tragedii nie będzie. Potrawę wstaw do piekarnika na 150 stopni na 90 minut.
Krok 2 - Piwny kurczak. foto
3
Gdy skończysz piec, zdejmij delikatnie kurczaka, przełóż na deskę na 10 minut, w tym czasie zajmiesz się sosem. Przełóż ziemniaki wraz z burakami do osobnego naczynia, sos który został w naczyniu żaroodpornym przecedź na patelnie, dolej trochę piwa z puszki i podgrzewaj. W osobnym kubeczku rozrób śmietanę z mąką oraz odrobiną wywaru wziętego z patelni. Następnie wszystkie składniki połącz i zagotuj. Sos gotowy. Kurczaka wraz z ziemniakami i buraczkami przełóż na talerz, oblej sosem i delektuj się pysznym smakiem.
Krok 3 - Piwny kurczak. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak