Piwny kurczak.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • piwo

    1 puszka
  • musztarda

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    4 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • ziemniaki

    1 kg
  • buraki

    2 sztuka
  • olej

    40 ml
  • śmietana

    20 ml
  • mąka

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piwny kurczak. foto
Kurczaka umyj i osusz, następnie nadziej na puszkę otwartego piwa, z którego przedtem odlejesz 50 ml do osobnej szklanki. Kurczaka z puszką przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego. Dookoła puszki ułóż obrane ziemniaki i buraki, które wcześniej możesz pokroić na drobne części. Wszystko oblej odlanym wcześniej piwem.
Krok 2 - Piwny kurczak. foto
Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny i pieprzem, następnie dokładnie wysmaruj kurczaka. Wcześniej możesz delikatnie oddzielić skórę od mięsa i upchać do środka masełko, smak będzie lepszy, ale jak tego nie zrobisz tragedii nie będzie. Potrawę wstaw do piekarnika na 150 stopni na 90 minut.
Krok 3 - Piwny kurczak. foto
Gdy skończysz piec, zdejmij delikatnie kurczaka, przełóż na deskę na 10 minut, w tym czasie zajmiesz się sosem. Przełóż ziemniaki wraz z burakami do osobnego naczynia, sos który został w naczyniu żaroodpornym przecedź na patelnie, dolej trochę piwa z puszki i podgrzewaj. W osobnym kubeczku rozrób śmietanę z mąką oraz odrobiną wywaru wziętego z patelni. Następnie wszystkie składniki połącz i zagotuj. Sos gotowy. Kurczaka wraz z ziemniakami i buraczkami przełóż na talerz, oblej sosem i delektuj się pysznym smakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat