Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwne ciasteczka - na słodko lub na ostro

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 2 kostki
piwo 1 szklanka
jaja 1 rozkłócone
marmolada do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piwne ciasteczka - na słodko lub na ostro

Mąkę i margarynę posiekać nożem, wlać porcjami piwa i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać dość cienkie prostokąty, smarować je marmoladą i zwijać w ruloniki. Układać na blaszce, smarować rozkłóconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni na ładny złoty kolor.

Ciasteczka wychodzą kruchutkie, a ciasto po przegryzieniu przypomina półfrancuskie - jest lekko listkowane.
Nie trzeba tu żadnych proszków do pieczenia, sody, ani innego spulchniacza. To piwo tu "pracuje" i nadaje charakterystyczny "smaczek".

Jeśli zdecydujecie się na wersję "na słono", to do ciasta dodajcie szczyptę soli i szczyptę słodkiej, mielonej papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 16.09.2013 00:37
do piwka na imprezę pycha!!!
everay 15.09.2013 20:31
fajne ciasteczka
gosia56 15.09.2013 19:45
robię podobne ciasto
GOSIA18 15.09.2013 19:12
bardzo ciekawa przekąska
Czarnula87 15.09.2013 18:21
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak