Piwne ciasteczka - na słodko lub na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • margaryna

    2
  • piwo

    1 szklanka
  • jaja

    1 rozkłócone
  • marmolada

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i margaryny posiekać nożem, wlać porcjami piwa i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać dość cienkie prostokąty, smarować je marmoladą i zwijać w ruloniki. Układać na blaszce, smarować rozkłóconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni na ładny złoty kolor.

Ciasteczka wychodzą kruchutkie, a ciasto po przegryzieniu przypomina półfrancuskie - jest lekko listkowane.
Nie trzeba tu żadnych proszków do pieczenia, sody, ani innego spulchniacza. To piwo tu "pracuje" i nadaje charakterystyczny "smaczek".

Jeśli zdecydujecie się na wersję "na słono", to do ciasta dodajcie szczyptę soli i szczyptę słodkiej, mielonej papryki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elficzna 16.09.2013 00:37
do piwka na imprezę pycha!!!
everay 15.09.2013 20:31
fajne ciasteczka
gosia56 15.09.2013 19:45
robię podobne ciasto
GOSIA18 15.09.2013 19:12
bardzo ciekawa przekąska
Czarnula87 15.09.2013 18:21
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat