Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pitta domowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 1 łyżka
olej 4 łyżki
woda letnia 1 szklanka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pitta domowa

Kroki postępowania

1
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie z cukrem drożdże, olej, sól i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk.
Krok 1 - Pitta domowa foto
2
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Pitta domowa foto
3
3. Dzielimy ciasto na sześć części, formujemy kule, następnie je spłaszczamy, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Krok 3 - Pitta domowa foto
4
4. Po tym czasie rozwałkowujemy placki lub ściskamy za pomocą deski na grubość około pół centymetra. Po 10 minutach wstawiamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 250 stopni.
Krok 4 - Pitta domowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.04.2014 17:08
idealna :) superr
gacopierz23 08.04.2014 22:03
to będzie wspaniała kolacja
adelajda 30.03.2014 13:13
Super wyrosła :)
Janina 30.03.2014 12:03
Domowa najlepsza;)
kasiaw 30.03.2014 11:51
bardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować zrobić domową pite
kasienka23 30.03.2014 11:27
przydatny przepis!
Beatris 30.03.2014 10:35
Jak dla mnie bardzo przydatny przepis:)
gosia56 30.03.2014 09:37
nigdy jeszcze nie piekłam
Wiktoria29 30.03.2014 09:17
nie myślałam ,że to takie proste
Krystyna32 30.03.2014 08:23
apetycznie wygląda
Renata9 30.03.2014 07:33
taka domowa pitta jest najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak