Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak mało czasu na przygotowanie kolacji to można wykorzystać gotowe pity i nadziać je np. takim farszem z warzywami i karkówką.

Składniki:

Na pitę:

karkówka wieprzowa 350 gramów
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
sałata lodowa 1 sztuka
pokruszony ser kozi 100 gramów
szalotka 2 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka

Na marynatę:

przyprawa kebab- gyros Prymat 1 łyżka
olej słonecznikowy 200 mililitrów
musztarda 2 łyżki
ząbki czosnku 3 sztuki

Na sos:

musztarda 1/3 szklanki
jogurt naturalny 3/4 szklanki
majonez 3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros

Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem po przykryciu folią spożywczą w plastikowym pojemniku do lodówki na 3 godziny.

Po wyjęciu pokroiłem mięso w cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku.

Sos: dokładnie wymieszałem wszystkie składniki.

Farsz: ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki.

Pitę, wcześniej podgrzaną, wypełniłem farszem i dodałem sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 09.11.2018 11:21
Bardzo apetyczny domowy kebab:)
Bożena Matuszczyk 09.11.2018 09:14
Smakowita i kusząca przekąska;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak