Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pita z falafelem, DS XXI odc. 25

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pita z falafelem to klasyczne danie kuchni arabskiej, które zachwyca połączeniem chrupiących, aromatycznych kotlecików z ciecierzycy oraz odświeżającego sosu w miękkiej picie. Idealna propozycja na wegetariański obiad pełen smaku!

Składniki:

sucha ciecierzyca
200 g
bób
100 g
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
świeża natka pietruszki
kilka gałązek
cebula
1 sztuka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
2 łyżeczki
czosnek
4 ząbki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
nasiona sezamu
2 łyżki
olej
do smażenia
mozzarella
90 g
pita
4 sztuki
dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pita z falafelem, DS XXI odc. 25

Pita z falafelem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Chrupiące falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, doskonale komponują się z warzywami, kremowym hummusem i delikatną pitą. Możesz więc eksperymentować z różnymi wersjami tego dania. To idealna propozycja na szybki i pożywny obiad wegetariański, pełen wyrazistych smaków Bliskiego Wschodu.

Pamiętajcie o tym, że ciecierzyca musi zostać namoczona! Zabierzcie się więc za przygotowywanie przepisów odpowiednio wcześniej. 

Jak zrobić pity z falafelem?

1

W dużej misce moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin (w tym czasie zmieniając wodę co najmniej dwukrotnie). Odcedzoną ciecierzycę i ugotowany bób wkładamy do blendera i miksujemy. Przekładamy je do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę, chili pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę i proszek do pieczenia. Doprawiamy kminem rzymskim, rozgniecioną w moździerzu kolendrą całą i solimy. Dodajemy sezam, mieszamy masę i formujemy kotleciki.

2

Do rozkrojonej pity wkładamy mozzarellę i podpiekamy chlebek na patelni grillowej. W tym czasie smażymy partiami falafele na głębokim tłuszczu ok. 3 minuty każdy. Pite smarujemy po wierzchu dipem śmietanowym z czosnkiem i ziołami i posypujemy kiełkami. Podajemy ją wraz z gotowymi falafelami. 

Pita z falafelem to połączenie prostoty i bogactwa smaków, które zachwyci każdego miłośnika kuchni arabskiej. Chrupiące falafele, delikatna pita i dodatki sprawiają, że to danie jest nie tylko sycące, ale też zdrowe. Spróbuj tego przepisu i wprowadź smaki Bliskiego Wschodu do swojej kuchni!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak