Przepis i sposób przygotowania na: Pita z falafelem, DS XXI odc. 25
Pita z falafelem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Chrupiące falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, doskonale komponują się z warzywami, kremowym hummusem i delikatną pitą. Możesz więc eksperymentować z różnymi wersjami tego dania. To idealna propozycja na szybki i pożywny obiad wegetariański, pełen wyrazistych smaków Bliskiego Wschodu.
Pamiętajcie o tym, że ciecierzyca musi zostać namoczona! Zabierzcie się więc za przygotowywanie przepisów odpowiednio wcześniej.
Jak zrobić pity z falafelem?
W dużej misce moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin (w tym czasie zmieniając wodę co najmniej dwukrotnie). Odcedzoną ciecierzycę i ugotowany bób wkładamy do blendera i miksujemy. Przekładamy je do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę, chili pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę i proszek do pieczenia. Doprawiamy kminem rzymskim, rozgniecioną w moździerzu kolendrą całą i solimy. Dodajemy sezam, mieszamy masę i formujemy kotleciki.
Do rozkrojonej pity wkładamy mozzarellę i podpiekamy chlebek na patelni grillowej. W tym czasie smażymy partiami falafele na głębokim tłuszczu ok. 3 minuty każdy. Pite smarujemy po wierzchu dipem śmietanowym z czosnkiem i ziołami i posypujemy kiełkami. Podajemy ją wraz z gotowymi falafelami.