Przepis i sposób przygotowania na: Pita po bułgarsku
Kroki postępowania
Ciasto przykryć ściereczką i zostawiamy na około 1 godz., aby urosło.
Rozwałkować 1. część tak, że by miała około 30 cm średnicy. Posmarować rozwałkowany płat ciasta olejem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Posypać pokruszonym serem solankowym typu greckiego lub fetą.
Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na warstwie sera.
Zwinięte trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, tak aby się nie dotykały.
Przykryć formę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik przez pierwsze 30 minut musi grzać tylko z dołu na 180 stopni, potem na kolejne 40 minut nastawić grzanie na górne i dolne i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Wyjąć z formy po ostudzeniu.