Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita po bułgarsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
drożdże 25 g
ocet 10 % 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
olej roślinny 3 łyżki
woda 100 ml
sól do smaku
tłuszcz do formy
ser grecki solankowy 200 g
ząbek czosnku 1 szt
żółtko jajek 1 szt
kefir 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pita po bułgarsku

Kroki postępowania

1
Wymieszać drożdże z 100ml ciepłej wody oraz maślanką. Dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju i ocet. Wbić jajo i wymieszać. Wsypać przesiana mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawiamy na około 1 godz., aby urosło.
Krok 1 - Pita po bułgarsku foto
2
Wyrośnięte ciasto położyć na stolnicy posypanej mąką i podzielić na dwie części.
Rozwałkować 1. część tak, że by miała około 30 cm średnicy. Posmarować rozwałkowany płat ciasta olejem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Posypać pokruszonym serem solankowym typu greckiego lub fetą.
Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na warstwie sera.
Krok 2 - Pita po bułgarsku foto
3
Pokroić ciasto w wąskie trójkąty i zwinąć do środka.
Zwinięte trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, tak aby się nie dotykały.
Przykryć formę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pita po bułgarsku foto
4
Posmarować pite rozmąconym żółtkiem i wstawić do zimnego piekarnika.

Piekarnik przez pierwsze 30 minut musi grzać tylko z dołu na 180 stopni, potem na kolejne 40 minut nastawić grzanie na górne i dolne i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Wyjąć z formy po ostudzeniu.
Krok 4 - Pita po bułgarsku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 10.09.2013 08:23
bardzo fajna
Wacław 22.08.2013 19:12
fajna ta pita
Kulinarna Ja 21.01.2013 11:14
ale to smacznie wygląda!
Poison1988 19.01.2013 16:23
mogłabym ją jeść oczami :) świetna!
ilka_86 19.01.2013 11:04
muszę jej kiedyś spróbować
misia53 19.01.2013 10:07
świetnie wygląda ,aż chciałoby się skubnąc
wyattearp 19.01.2013 09:27
pyszności
rosik93 19.01.2013 08:19
Ciekawe.
adelajda 19.01.2013 07:36
smaczne jest na pewno !
Monika-twin 19.01.2013 07:00
ciekawy pomysł
Adamorek 18.01.2013 23:57
lubię taką kuchnię
angelika14 18.01.2013 23:52
fajne, ostatnie zdjęcie przypomina mi drożdżówki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak