Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita meksykańska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pita

mąka pszenna 1 i 2/3 szklanki
oliwa 50 ml
woda 1/3 szklanki
sól

Dodatkowo

jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
woda 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat

Nadzienie

cebula 1 szt
mięso mielone wołowe 250 g
pomidory krojone z puszki 1 op
sok pomidorowy 1 szklanka
fasola czerwona z puszki 1/2 op
Kukurydza z Puszki 2-3 łyżki
sól
cukier 1 łyżeczka
ketchup 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pita meksykańska

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę przekładamy na talerz, a na tym samym oleju smażymy mięso mielone. Gdy mięso będzie podsmażone wrzucamy zeszkloną cebulę i przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem i ketchupem do smaku. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę.
Krok 1 - Pita meksykańska foto
2
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
Krok 2 - Pita meksykańska foto
3
W miseczce roztrzepujemy jajko z wodą. Brzegi ciasta smarujemy mieszanką jajka i wody. Przykrywamy krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepiamy starannie brzegi, dociskając widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 20 min. Podajemy na gorąco.
Krok 3 - Pita meksykańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 18.11.2016 23:49
Dziękuję! Było pyszne ;)
MonikaW 18.11.2016 21:22
pewnie są pyszne
wedith1 18.11.2016 12:20
Ciekawy pomysł
jan_mag 18.11.2016 09:52
Fajny pomysł :)
Małgorzata92 17.11.2016 20:57
Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak