Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1,5 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
mąka pszenna 1,5 szklanki
woda zimna 170 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pita

Kroki postępowania

1
Drożdże wpypujemy do miseczki zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier i czekamy aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki (ok 7 minut). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, sól, oraz odstawione drożdże. Wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne. Miskę z ciastem prykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrosniecia na co najmniej 1 godzine, az podwoi swoja objetosc.
Krok 1 - Pita foto
2
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i dzielimy na ok 6 równych cześci. Formujemy kulki i pozostawiamy na 20 minut aby kuli lekko podrosły. Następnie krążki rozwałkować. Ukladamy na blasze na której uprzednio układamy papir do pieczenia, przykrywamy i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.
Krok 2 - Pita foto
3
Piekarnik rozgrzac maksymalnej temperatury, wlozyc pusta blache. Wyrosniete krazki posmarowac lekko wodą i zsunąć papier pergaminowy wraz z krążkami na rozgrzaną blache. Piec aż placuszki podrosną i się zarumienią.
Krok 3 - Pita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 28.05.2013 17:32
Mogą być chyba zwykłe drożdze ?
iwi 28.05.2013 16:48
Nie ma jak pita.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak