Przepis i sposób przygotowania na: Pisto manchego - hiszpański gulasz warzywny, DS XXIII, odc. 24
Pisto manchego to klasyka kuchni hiszpańskiej – pełen aromatów gulasz warzywny, który przypomina francuskie ratatouille. Aby warzywa zachowały kształt i nie rozpadły się w gotowaniu, warto smażyć je krótko i na mocnym ogniu, zanim trafią do garnka. Dobrze też użyć dojrzałych pomidorów lub pomidorów z puszki – wtedy sos będzie gęsty i intensywnie pomidorowy.
Jak zrobić hiszpański gulasz warzywny?
Siekamy cebulę, czosnek, cukinię oraz paprykę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy wszystkie warzywa. Całość doprawiamy oregano suszonym oraz papryką wędzoną słodką.
Pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy bazylią suszoną, pieprzem i solą. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Gulasz podajemy z jajkiem sadzonym i grzankami.