Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • groszek zielony

    80 g
  • majonez

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny

  • papryka czerwona

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki temu nie popękają). Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Studzimy i blendujemy razem z żółtkiem i majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga połówkę jajek. Dekorujemy tworząc oczka z ziaren pieprzu i buzię z czerwonej papryki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 13.04.2014 16:12
ciekawy pomysł, ślicznie podane
Iwusia 03.04.2014 23:45
jakie wspaniałe pisklaczki
Juleczka20 06.03.2014 11:59
założe się że są tak pyszne jak pysznie wyglądają
misia53 06.03.2014 00:23
prześlicznie wyglądają
Christopher 06.03.2014 00:12
Śliczne pisklęta.
sandra24 05.03.2014 22:47
Bardzo ładne jajka.
kasienka23 05.03.2014 20:36
wyglądają świetnie!
monikaT83 05.03.2014 19:57
urocze jajeczka:) niby zwykłe składniki a jak można interesująco je podać:)
dwa pokoje z kuchnią 05.03.2014 19:48
zrobię na święta, córka się ucieszy
Gabi44 05.03.2014 19:41
Ładnie podane.Warto zapamiętać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat