Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piróg biłgorajski

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki 350 gramów
twaróg 150 gramów
smalec 1 łyżeczka
kasza gryczana 400 gramów
jajko 3 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
sól
mięta

Ciasto:

mąka pszenna 1.5 szklanki
masło 100 gramów
drożdże świeże 10 gramów
proszek do pieczenia szczypta
cukier 0,5 łyżeczki
śmietana 0,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piróg biłgorajski

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać kaszę, dodać smalec ( jak ktoś lubi to mogą być skwarki) i razem pognieść, przykryć na kilka minut. Do przestygniętych dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i świeżą lub suszoną miętę. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Piróg biłgorajski foto
2
W miseczce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i szczyptą proszku do pieczenia.
Krok 2 - Piróg biłgorajski foto
3
Masło posiekać z mąką.
Krok 3 - Piróg biłgorajski foto
4

Dodać śmietanę z drożdżami oraz sól (ale tak by sól i drożdże nie miały ze sobą bezpośredniej styczności) - zagnieść ciasto.

Krok 4 - Piróg biłgorajski foto
5
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy o wymiarach 30 x 15 cm.
Krok 5 - Piróg biłgorajski foto
6
Wyłożyć farsz i wyrównać łyżką.
Krok 6 - Piróg biłgorajski foto
7
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym.
Krok 7 - Piróg biłgorajski foto
8
Piec 1 godz. i 20 min. w temp. 180*C. Po pół godzinie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Podawać na gorąco ze śmietaną, kefirem, maślanką lub z ulubionym sosem. Zimny kroić w plastry i smażyć na maśle.
Krok 8 - Piróg biłgorajski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria 27.02.2024 09:19
Czy kasza ma być też ugotowana?
Doradca Smaku 27.02.2024 14:18
Tak, kasza ma być wcześniej ugotowana :)
Ale 18.10.2023 15:55
najgorszy przepis jaki istnieję
Rene 14.10.2023 19:02
Po upieczeniu nawet jakoś wygląda. Ale ciasto faktycznie porażka, nie sposób go rowalkować. Bardziej lejace niż kruche.
Doradca Smaku 16.10.2023 06:23
Ciasto ma być luźne. Jeśli jednak jest lejące można dodać więcej mąki.
Cierpliwy 11.06.2023 12:50
To ciasto porażka. Wyszła mi lepka papka, a nie kruche ciasto jak być zapewne powinno. Nijak się tego nie da rozwałkować. Autor też zapomniał o soli, którą podaje w składnikach.
W życiu nic takiego jadłem... 16.02.2023 23:22
Jakie ciasto? ?
adelajda 26.03.2015 15:50
Dobry piróg
dodi 26.03.2015 09:48
świetne!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wacław 26.03.2015 09:01
dla mnie nowość ,ciekawe danie !
Kuchareczekjeden 25.03.2015 23:00
Super pomysł
barbara11561 25.03.2015 22:30
Bardzo apetycznie wygląda
Ania84 25.03.2015 22:25
pysznie wygląda
Skotka 25.03.2015 22:10
Lucan, jest to potrawa regionalna, pochodzi z Biłgoraja. Piróg biłgorajski jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Polecam dla osób lubiących kaszę gryczaną.
Lucan 25.03.2015 21:31
pierwszy raz coś takiego widzę:) ciekawe:)
Sroczka 25.03.2015 20:50
Z chęcią zjadłabym kawałek.
Beatris 25.03.2015 20:44
Wygląda niezwykle apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak