Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pinnekjøtt czyli norweskie świąteczne danie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

baranina 1 kg
woda 1 l
ziemniaki 1 kg

Porada

Myślałam, że nie lubię baraniny, zawsze kojarzyła mi się z tłustym, niezbyt fajnie pachnącym mięsem. Wystarczy się odważyć i spróbować takiego dania. Natychmiast stajesz się fanem baraniny. W ten sam sposób można przygotować żebra wieprzowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pinnekjøtt czyli norweskie świąteczne danie

Kroki postępowania

1
Do tego dania używamy solonej i suszonej baraniny , dlatego takie mięso zalewamy wodą i moczymy przez minimum 12 godzin, w tym czasie z 3 razy zmieniamy wodę.
Krok 1 - Pinnekjøtt czyli norweskie świąteczne danie foto
2
Potrawę gotujemy w garnku na dnie którego układamy brzozowe patyki, (umyte i przycięte na wymiar garnka) ja użyłam gotowe brzozowe deseczki, które w Norwegii można kupić w każdym markecie
Krok 2 - Pinnekjøtt czyli norweskie świąteczne danie foto
3
zalewamy wodą na ok 2 cm, na tym układamy wymoczone żebra.
Krok 3 - Pinnekjøtt czyli norweskie świąteczne danie foto
4
Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny (do momentu gdy mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości) Pinnekjøtt podaje się z gotowanymi ziemniakami i purée z brukwi (kolerabin)
Krok 4 - Pinnekjøtt czyli norweskie świąteczne danie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak