Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pina Colada

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 16 g
mąka tortowa 3/4 szk
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

MASA ANANASOWA

ananas w puszce 1 puszka
żółtko jajek 4
budyń śmietankowy 1
woda 1/2 szk
mleko 1/4 szk
mąka tortowa 1 łyżka
cukier 4 łyżka

BISZKOPT KOKOSOWY

białko
cukier 3/4 szk
wiórki kokosowe 200 g

Porada

Biszkopt można nasączyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Pina Colada

Kroki postępowania

1
BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste.
Krok 1 - Pina Colada foto
2
Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto.
Krok 2 - Pina Colada foto
3
Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczony wystudzić
Krok 3 - Pina Colada foto
4
BISZKOPT KOKOSOWY :
Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru.
Krok 4 - Pina Colada foto
5
Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Pina Colada foto
6
Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut też w 170 stopniach.
Krok 6 - Pina Colada foto
7
Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.
Krok 7 - Pina Colada foto
8
MASA ANANASOWA :
Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić.
Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ).
Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować.
Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając.
Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia.
Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia.
Krok 8 - Pina Colada foto
9
Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
Krok 9 - Pina Colada foto
10
Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.
Krok 10 - Pina Colada foto
11
PRZEŁOŻENIE :
Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł.
Krok 11 - Pina Colada foto
12
Na niego wyłożyć masę ananasową.
Krok 12 - Pina Colada foto
13
Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu.
Krok 13 - Pina Colada foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 05.11.2014 20:52
niedawno jadłam podobny torcik - był przepyszny !!!
IKrakowianka 01.11.2014 22:15
rewelacyjny wypiek
Malinka 01.11.2014 20:47
Takim smakołykom na pewno bym nie odmówiła... :)
as28 01.11.2014 20:27
fajne ciasto
halina17 01.11.2014 20:24
Smacznie wygląda.
bietka 01.11.2014 20:07
bardzo lubię to ciasto :)
ZEWA 01.11.2014 19:57
Dziękuję. @Lucan rumu nie ma bo go nie lubię :)
Alex_M 01.11.2014 19:50
to ciasto jest bardzo dobre :)
Lucan 01.11.2014 19:48
A gdzie rum? :D Cisto wygląda pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak