Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pilaw z kurczakiem

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
400 g
sól i pieprz
do smaku
oliwa
4 łyżki
Szafran nitki Prymat
1 spora szczypta
Sklep Prymat
bulion
2 i 1/2 szklanki
ryż długoziarnisty
1 szklanka
cebula
2 sztuki
pomidory
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
gałka muszkatołowa
1 spora szczypta
rodzynki
120 g
szałwia
4 listki
prażone siekane orzeszki ziemn
50 g
natka pietruszki
1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Do miseczki wrzucamy szafran, zalewamy 3 łyżkami gorącego bulionu, przykrywamy i zostawiamy. Resztę bulionu zostawiamy na maleńkim ogniu, żeby pozostał gorący.
Krok 1 - Pilaw z kurczakiem foto
2
Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Podsmażamy na rozgrzanym oleju (najwygodniej jest do tego użyć garnka z grubym dnem, który nadaje się też do piekarnika). Jak mięso zetnie się z każdej strony, to za pomocą cedzakowej łyżki, przenosimy je na talerz.
Krok 2 - Pilaw z kurczakiem foto
3
W garnku, na tłuszczu po smażeniu piersi, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jak cebula się zeszkli, to dorzucamy drobniutko posiekany czosnek i dokładnie wypłukany wodą ryż. Całość mieszamy i smażymy ok. 5 minut, dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową.
Krok 3 - Pilaw z kurczakiem foto
4
Wlewamy szafran z miseczki i gorący bulion. Mieszamy aż bulion zacznie się gotować, wtedy zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy do momentu aż ryż wchłonie cały bulion (zajmie to ok. 15-25 minut).
Krok 4 - Pilaw z kurczakiem foto
5
Dorzucamy rodzynki i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Pilaw z kurczakiem foto
6
Na wierzchu układamy mięso z kurczaka i posypujemy posiekanymi listkami szałwii.
Krok 6 - Pilaw z kurczakiem foto
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Krok 7 - Pilaw z kurczakiem foto
8
Przed podaniem posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki.
Krok 8 - Pilaw z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 01.09.2012 21:05
ależ to wygląda pysznie...o rety mniam
sylwia / sytofala 01.09.2012 20:23
strasznie podobają mi się twoje naczynia , jedzenie to jedno , a w czym podane to drugie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak