Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw z figami i morelami
Kroki postępowania
W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano mięso. Dołożyć masło. Wsypać cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać ryż i dalej smażyć ( przesuwając kurczaka na boki i obracając ) mieszając ok. 3 minuty.
Przed podaniem wyjąc pałki , a do ryżu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .
* Podaję proporcje na 2 osoby ( małe porcje )
** Jeśli nie macie pieprzu cytrynowego proponuję wymieszać biały pieprz grubo mielony z odrobiną otartej skórki cytrynowej i szczyptą kwasku cytrynowego - przyprawa ma być pikantna , o cytrynowym posmaku i lekko kwaskowata
***Potrawę można przygotować kilka godzin wcześniej a potem podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą