Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw z figami i morelami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 2 sztuki
ryż 10 dag
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 szczypta
curry 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
cebula 1 sztuka
figi 6 sztuki
morele suszone 8 sztuk
bulion 1/2 litra
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw z figami i morelami

Kroki postępowania

1
Pałeczki natrzeć mieszanka pieprzu cytrynowego , curry, szczypty soli, 1 łyżki oleju. Wetrzeć przyprawy dobrze w mięso ( nawet pod skórkę odchylając ją trochę ).Zostawić na 15 minut.
Krok 1 - Pilaw z figami i morelami foto
2
Cebule pokroić w drobną kostkę .
W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano mięso. Dołożyć masło. Wsypać cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać ryż i dalej smażyć ( przesuwając kurczaka na boki i obracając ) mieszając ok. 3 minuty.
Krok 2 - Pilaw z figami i morelami foto
3
Posypać kurkumą .Dodać pokrojone w paski figi i morele , resztę marynaty z kurczaka .
Krok 3 - Pilaw z figami i morelami foto
4
Zalać bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - uchylić delikatnie pokrywkę i dusić bez mieszania ok. 30 minut . Po tym czasie przemieszać delikatnie .Rozsunąć ryż i pałki wsadzić pomiędzy niego . Przykryć garnek pokrywką i trzymać na małym gazie jeszcze 15 minut. Zdjąć z palnika . Zawinąć w koc i niech tak postoi godzinę ***.
Przed podaniem wyjąc pałki , a do ryżu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .
* Podaję proporcje na 2 osoby ( małe porcje )
** Jeśli nie macie pieprzu cytrynowego proponuję wymieszać biały pieprz grubo mielony z odrobiną otartej skórki cytrynowej i szczyptą kwasku cytrynowego - przyprawa ma być pikantna , o cytrynowym posmaku i lekko kwaskowata
***Potrawę można przygotować kilka godzin wcześniej a potem podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą
Krok 4 - Pilaw z figami i morelami foto
5
Lubię dania z cyklu risotto, paella , pilaw . Podejrzewam , że wszystkie mają swoje korzenie w kuchni arabskiej .Zresztą nie ważne - ważne , że są smaczne , praktyczne i robione w jednym garnku. Po za klasycznymi przepisami możemy fantazjować i wymyślać tysiące swoich wersji zależnie od tego co mamy w domu i co lubimy. Ważne by był ryż , bulion ( lub wywar ) , przyprawy.
Krok 5 - Pilaw z figami i morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna19 01.12.2013 17:20
smacznie sie prezentuje
babajaga1969 01.12.2013 01:11
smaczne danie
Monika10 01.12.2013 00:09
super podane
mariel78 30.11.2013 23:52
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak