Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw z ciecierzycą i tahini

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Super danie na kolację, jak również do pracy czy na obiad. Zdecydowanie dużym plusem jest szybkość przygotowania.

Składniki:

składniki główne

kasza bulgur 200 g
ciecierzyca ugotowana 250 g
szalotka 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
szczypiorek posiekany 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
tahini pasta sezamowa 2 łyżki
sezam 1 łyżka

przyprawy

sól 0.5 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
chili 2 szczypty
ząbek czosnku 1 szt.
kumin 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

dressing

sok z połowy limonki 1 porcja
miód 2 łyżeczki
olej sezamowy 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Danie idealne na imprezę, gdyż przygotowanie zajmuje chwilkę i nie trzeba na długo odchodzić od gości.

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw z ciecierzycą i tahini

Kaszę ugotować w osolonej wodzie ok. 12 min. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać do tego szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki i ciecierzycę, całość doprawić. Dusić chwilę pod przykryciem do miękkości papryki. Przygotować dressing z podanych składników i odłożyć. Na patelnię do warzyw dorzucamy ugotowaną kaszę i mieszamy. wykładamy na talerze. Polewamy dressingiem, tahini oraz obsypujemy ziarnami sezamu. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak