Pilaw z ciecierzycą i tahini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Super danie na kolację, jak również do pracy czy na obiad. Zdecydowanie dużym plusem jest szybkość przygotowania.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki główne

  • kasza bulgur

    200 g
  • ciecierzyca ugotowana

    250 g
  • szalotka

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • szczypiorek posiekany

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżki
  • sezam

    1 łyżka

przyprawy

  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • chili

    2 szczypty
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • kumin

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka

dressing

  • sok z połowy limonki

    1 porcja
  • miód

    2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować w osolonej wodzie ok. 12 min. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać do tego szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki i ciecierzycę, całość doprawić. Dusić chwilę pod przykryciem do miękkości papryki. Przygotować dressing z podanych składników i odłożyć. Na patelnię do warzyw dorzucamy ugotowaną kaszę i mieszamy. wykładamy na talerze. Polewamy dressingiem, tahini oraz obsypujemy ziarnami sezamu. Smacznego:)

Danie idealne na imprezę, gdyż przygotowanie zajmuje chwilkę i nie trzeba na długo odchodzić od gości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat