Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 1 szklanka
rosół 3 szklanki/drobiowo-warzywny
jagnięcina 25 dag
cebula biała 2 szt
pomidory 3 szt
olej 1/3 szklanki
cukier 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
rodzynki 15 dag
sól do smaku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
zielenina lub zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw

Wykonanie:
Mięso opłukać dokładnie i pokroić w paseczki. Następnie olej rozgrzać na patelni, przełożyć mięso i smażyć do miękkości na wolnym ogniu, stale mieszając. Po usmażeniu mięso przełożyć do miski, a na tym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę. Wsypać ryż i stale mieszając, zeszklić, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i pod przykryciem gotować do momentu gdy ryż wchłonie bulion(musimy uważać aby ryż nie przywarł do patelni). Następnie dodać zmiażdżony czosnek, rodzynki, usmażone mięso i obrane pokrojone pomidory. Starannie wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiec przez około 20 minut. Przed podaniem ozdobić zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak