Pikle z kurkumą i selerem

Pikle z kurkumą i selerem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 kg
  • woda letnia

    3 szkl.
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • cukier kryształ

    1 szkl.
  • czosnek

    do smaku
  • seler naciowy

    2 szt.
  • kurkuma

    1 szt.
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pikle z kurkumą i selerem

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikle z kurkumą i selerem foto
Ogórki płuczemy kroimy na ćwiartki (jak na zdjęciu) ciasno układamy w słoikach.
Krok 2 - Pikle z kurkumą i selerem foto
Do słoików wkładamy cienki plaster cebuli ząbek czosnku i dwie gałązki selera oraz kilka ziaren gorczycy.
Krok 3 - Pikle z kurkumą i selerem foto
Wlewamy ocet i wodę. Wsypujemy cukier, sól i opakowanie kurkumy gotujemy ok. 5 minut i studzimy. Zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

treonina 16.08.2012 08:32
fajne
gosia47-47 16.08.2012 05:48
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat