Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle z cukini

5.0
(88)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Słyszeliście o piklach z cukinii? Jeśli nie, to w tym przepisie dowiecie się wszystkiego, co potrzebne, aby zrobić je samodzielnie w domu!

Składniki:

cukinia 2 sztuki
woda 500 ml
ocet 0,5 szklankki
cukier o,5 szklanki
sól 1,5 łyzki
pieprz kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat kilka listków
ziele angielskie kilka ziaren
koper 2 gałązki
marchewka 1 mała
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle z cukini

Pikle z cukinii w zalewie przygotowuje się naprawdę szybko. Wystarczy dosłownie kilkadziesiąt minut, aby mieć gotowe słoiki z cukinią na zimę!

1. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w paski.

2. W wyparzonych słoikach układamy kawałek czosnku, marchewki, kopru, ziela , liść i pieprz, następnie układamy dość ciasno cukinie.

3. Wodę gotujemy z octem ,solą i cukrem.

4. Gorącą zalewa zalewamy cukinię.

5. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Pikle z cukinii w zalewie octowej mają wyraźny, kwaśny smak. Nadają się jako surówka do obiadu, ale też na kanapki czy składnik sałatek. To świetny sposób na zimowe przetwory w słoikach!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak