Pikle po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

  • ziele angielskie

  • koper świeży

  • czosnek

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ocet 10 %

  • woda

  • sól

  • cukier

  • papryka czerwona

  • marchew

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obrać, pociąć wzdłużna 8 części (ja nie usuwam pestek). Do każdego słoika wrzucić szczyptę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mały kawałek liścia laurowego, kawałeczek papryki, 2-3 plasterki marchwi i po 2 ząbki czosnku. Słoiki wypełnić ogórkami. Między ogórki powtykać po 1/2 łodydze kopru (mogą też być baldachy z nasionami). Przygotować zalewę. W tym celu zagotować 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, 3 łyżki cukru i 1 czubatą łyżkę soli.Gorącą zalewą zalać ogórki. W razie potrzeby przygotować więcej zalewy zachowując proporcje. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić. Pasteryzować nie dłużej niż 2-3 minuty. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 10.01.2014 09:58
na pewno są smaczne
IlonaAlbertos 20.07.2013 22:24
Robię podobne. Każdemu smakują.
bbeeaa 04.11.2011 11:01
podobnie je robię ;) polecam
szyba 28.05.2011 10:15
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat