pikle ogórkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    1 kg
  • sól

    5 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • ocet 10 %

    1/2 litra
  • Gorczyca biała cała Prymat

    kilka ziarenek
  • cebula

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Duże ogórki dokładnie myjemy obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na cztery lub osiem części,wydrążamy pestki i układamy w misce posypane i wymieszane z solą i odstawiamy na kilka godzin.Gotujemy pół litra octu i pół litra wody z cukrem,dodajemy cebulę pieprz,gorczycę i listek laurowy.Odcedzone z soku ogórki układamy szczelnie w słoikach zalewamy gorącą zalewą,rozkładając równomiernie do wszystkich słoików cebulę pieprz,gorczycę i podzielony listek laurowy.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Kiedy ostygną odwracamy.Można je pasteryzować wstawiając do dużego garnka z wrzącą wodą ustawiamy je na ściereczce i gotujemy 5 min na małym ogniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 12.12.2011 00:13
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat