Pikle mieszane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

  • papryka czerwona

  • cebula

  • pieczarki

  • ocet 10 %

    1/2 litra
  • woda

    2,5 litra
  • sól

    3,5 łyżki
  • cukier

    10 łyżek
  • miód

    5 łyżek
  • ziele angielskie

    1-2 szt./słoik
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt./słoik
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    kilka szt./słoik
  • patison

    kilka szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa najlepiej wybrać jak najdrobniejsze, ale większe sztuki można pokroić w mniejsze kawałki. Pieczarki można pokroić w plasterki lub cząstki, paprykę i cebulę w szersze paski. Ogóreczki i maleńkie patisony najlepiej pozostawić w całości. Słoiki wypełniać warstwami dokładając suche przyprawy.

Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia, dodać miód - po dokładnym wymieszaniu wypełnić marynatą słoiki, zakręcić i pasteryzować 8-12 minut w zależności od wielkości słoików.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 18.01.2014 13:56
na pewno pyszne
Habibi 16.01.2014 18:21
Ja zawsze robię choćby kilka słoiczków, bo taka mieszanka jest bardzo uniwersalna, a do tego otwiera się jeden słoiczek, a tyle różnych składników np.do sałatki :)
jolanta53 16.01.2014 12:06
porywam przepis i koniecznie zrobię w lecie
Habibi 06.01.2014 12:28
Przez grzeczność nie zaprzeczę... hahaha ;) Ale do grilla też super, i do obiadku się nada ;)
ONY_za_kare 06.01.2014 12:00
super na zagryzkę do wódeczki ;)
Alex_M 05.01.2014 14:16
podoba mi się ten przepis :)
Magula 05.01.2014 00:12
super przepisik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat