Pikle jesienne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • niedużego brokuła

    1/2
  • średnie marchewki

    2
  • strąk papryki żółtej

    1
  • strąk papryki czerwonej

    1
  • strączka papryczki chili

    1/2
  • ząbki czosnku

    2
  • pęczka natki pietruszki

    1/2
  • l wody+po 1 łyżce soli i cukru do obgotowania warzyw

    1
  • szkl. octu spirytusowego 10%

    1
  • szkl. wody

    4
  • szkl. cukru

    1/2-3/4
  • czubata łyżka soli

    1
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • ziarenek ziela angielskiego

    5-6
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kolorowe pikle będą ładnym i smacznym dodatkiem do kanapek czy dań mięsnych :-)

Składniki marynaty mieszamy, gotujemy ok. 15 min., przecedzamy. Wszystkie warzywa myjemy, osączamy. Marchewkę musimy oskrobać, czosnek obrać, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Z kalafiora i brokuła odcinamy łodygę a kwiatostany dzielimy na małe różyczki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, marchewkę w krążki, chili w cieniutkie paseczki albo kosteczkę, papryki w grube paski, z gałązek natki obrywamy liście. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier, wrzucamy marchewkę, gotujemy 3-5 min., wyjmujemy łyżką cedzakową, wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 2-3 min. wyjmujemy, wrzucamy brokuły, gotujemy 1-2 min., odcedzamy. Warzywa układamy warstwami w słoikach, przekładając listkami natki, plasterkami czosnku i kawałeczkami chili. Zalewamy marynatą. Zakręcone słoiki pasteryzujemy 15-20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 13.11.2011 19:44
czy zdrowe to nie wiem, ale na pewno pyszne!
Edyta31 12.11.2011 23:37
przepyszne i zdrowe
eli_555 04.09.2011 23:08
ekstra
Misia90 23.08.2011 12:02
extra
Marysia 23.08.2011 11:52
super
Karolina69 23.08.2011 11:38
fajne
patusia 05.02.2011 23:54
pycha
caroline1983 21.08.2010 15:59
Robiłam podobne z ogórkami i tez były pyszne :)
SmacznaPyza 29.07.2010 21:57
zoha, nie dodawałam ani ogórka ani pomidora, ale mogłoby być ciekawie...szczególnie z ogórkiem bo pomidor to chyba by się rozleciał...
zoha1234567890 29.07.2010 21:19
a z pomidorem i ogórkiem może też być??

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat