Pikle angielskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    10 ząbków
  • ogórki

    6 sztuk
  • marchewka

    6 sztuk
  • ostre papryczki

    4 sztuki
  • małe cukinie

    5 sztuk
  • Zalewa:

  • woda

    600 ml
  • ocet 10 %

    300 ml
  • sól

    6 łyżeczek
  • nasiona kopru

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie,ogórki,marchew oczyścić i pokroić wzdłuż na 6 części.

Wodę zagotowujemy,przykręcamy płomień i wrzucamy obrany czosnek.,gotujemy 5 min.

Następnie dolewamy ocet,dodajemy sól i zagotowujemy.

Do słoików układamy pokrojone warzywa (układamy "na baczność" ) następnie wsypujemy przyprawy i po kilka ząbków ugotowanego czosnku.

Przygotowane pikle zalewamy zimną zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Tak przygotowane pikle idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do mięs,kanapek itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 01.10.2013 13:56
Jakie fajne pikle z marchewką :-)
monika141 29.09.2013 15:05
fajny przepis
Mniam 27.09.2013 12:15
Bardzo fajny pomysł.
Habibi 27.09.2013 12:14
Kiedyś hurtowo robiłam mieszane pikle - sąświetne zarówno do obiadu, jak i do uzupełnienia zimnego bufetu przy imprezkach - za jednym otwarciem słoika jest kilka warzyw na raz... Ja robię przeróżne mieszanki :) A do tego słoiki wyglądają bardzo dekoracyjnie :)
IwonaDD 27.09.2013 09:14
nie próbowałam, ale wyglądają kusząco
Magula 27.09.2013 08:56
fajny przepis
Monia 27.09.2013 08:54
OOO... coś dla mnie, bo takich jeszcze nie robiłam :)
sylwia_mc 27.09.2013 07:12
Ciekawy przepis
marcia7 27.09.2013 01:15
jak znalazł na zimę
Lis 27.09.2013 00:29
świetny przepis - czuję, że warto go wypróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat