Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka do hamburgerów

    4 szt
  • wołowina

    300 g
  • papryczki jalapeno

    50 g
  • gouda

    4 plastry
  • cebula czerwona

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • rukola

    100 g
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • jogurt grecki

    200 g
  • majonez

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • ketchup pikantny

    10 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej do smażenia

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą foto
Do kubeczka wlewamy jogurt grecki. Dodajemy majonez i całość energicznie mieszamy. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Krok 2 - Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą foto
Papryczkę odcedzamy z zalewy i szatkujemy w kosteczkę. Nasiona usuwamy.
Krok 3 - Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą foto
Ser gouda kroimy na cienkie plastry używając tarki do sera lub mandoliny.
Krok 4 - Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą foto
Pomidory kroimy w plastry.
Krok 5 - Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą foto
Dodajemy odrobinę oleju i smażymy wołowinę na brązowy kolor. Około 5-6 minut na stronę.
Krok 6 - Pikatny hamburger z papryką jalapeno, serem gouda i rukolą foto
Rozgrzewamy piekarnik w termoobiegu 180 C i wstawiamy przekrojoną bułkę na 5 minut. Wyciągamy bułki. Na dolną cześć dodajemy pikantny ketchup oraz sos czosnkowy. Potem dodajemy plaster sera, wołowinę, plaster sera, pomidory, rukolę wraz z cebulką czerwoną i papryką jalapeno. Dodajemy ponownie sos czosnkowy i zamykamy hamburgera górną częścią bułki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 15.11.2015 15:50
Konkretny hamburger... wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie :)
Madzai 15.11.2015 13:55
Domowe najlepsze :)
mikrusiak 15.11.2015 13:50
extra lubię takie pikantne :) polecam :)
Aleksandra/Olcia 15.11.2015 12:19
i ten gruby plaster sera ! mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat