Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny sos orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

orzeszki ziemne 15 dkg
czosnek ząbki 1 ząbek
sos sojowy 0,5 łyżka
sos rybny 1 łyżka
woda mineralna 1/3 wody
cukier brązowy 2 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
sok z limetki 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
mleko kokosowe 185 ml
orzechy nerkowca 5 szt

Porada

Sos można przechowywać do 2 tyg w lodówce. Można go podawać podgrzanego albo w temperaturze pokojowej. Jest świetny jako dip również do warzyw czy smarzonego makaronu! Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny sos orzechowy

Czosnek pokroić w cienkie plastry, orzechy sprażyć na patelni. Kilka orzechów zostawić na później. Wsypać wszystkie składniki do blendera. Blendować do gładkości. Sos przelać do słoika, dosypać resztę posiekanych orzechów. Sos z czasem gęstnieje. Jeśli chcesz go rozcieńczyć dodaj przegotowanej lub mineralnej wody albo mleczka kokosowego

Spróbuj. Smaki reguluj poprzez dodawanie przeprzu kajeńskiego (dla ostrości), soku z limonki (dla kwasowości), sosu rybnego (dla słoności) oraz brązowego cukru (dla słodkości).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 09.01.2015 13:52
ciekawe połączenie
Ankha 08.01.2015 23:38
Orzeszki i kokos w jednym słoiczku, to brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak