pikantny sos do mięs z truskawkami

pikantny sos do mięs z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    2 kg
  • cebula czerwona

    4 szt
  • ocet winny

    100 ml
  • wino czerwone

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    2 szklanki
  • ostre papryczki

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • kardamon

    1 łyżeczka
  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • imbir

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przebrane drobno pokrojone truskawki wkładamy do rondla,dodajemy posiekana cebulę i posiekane ale bez nasion papryczki,roztarty czosnek oraz cukier,zalewamy octem winnym i winem.Dosypujemy imbir i kardamon i gotujemy 20 min,następnie dodajemy tymianek.Gotujemy dalej aż masa zgęstnieje około godziny,następnie studzimy i przekładamy do wyparzonych słoików,szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min w temp 85 stopni.Składniki na 4 słoiczki po 250 ml.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krystyna32

12.09.2011 12:29
super

Daria14

12.06.2011 19:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat