Pikantny schab pieczony z boczkiem i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczku surowego

    4 plastry
  • sól

    do smaku
  • oliwy z oliwek

    4 łyżki
  • schab bez kości

    1 kg
  • parmezan

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z wszystkimi przyprawami w ilości według uznania (gorczycę należy lekko rozgnieść). Przygotowana marynatą natrzeć schab. Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić minimum na pięć godzin.

Schab ponakłuwać z wierzchu i w miejsca nakłucia powkładać słupki parmezanu. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym, a naczynie w rękawie do pieczenia. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na około 50 minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, aby boczek się zrumienił.

Tak przyrządzone mięso jest ciekawą odmianą od wędlin kupowanych w sklepach. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzia123 20.05.2012 10:05
super
polly66 12.02.2012 10:15
soczysty zapewne
malaczarna23 29.12.2011 10:45
wyśmienity
cukiereczek 19.04.2011 10:29
mniam
mysza666 07.02.2011 23:23
no mięsko pieczone jest cudowne
misia53 07.02.2011 18:12
Z pewnością smaczny.
RenataZ-et 04.02.2011 20:32
Bardzo apetycznie wygląda więc na pewno świetnie smakuje
alaaa 02.02.2011 16:25
ciekawe ale wygląda smacznie
MAR3STA 02.02.2011 16:12
smacznie wygląda;)
Misiek1 02.02.2011 12:31
Apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat