Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny pomidorowy gulasz z łopatki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 1 kg
pomidor 4 duże
cebula biała 4 duże
czosnek ząbki 3 sztuki
marchew 2 duże
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
mąka 3 łyżki
bulion warzywny 0,5 l
smalec 1,5 łyżki
pieprz duża szczypta

Marynata do mięsa

sól 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 5 łyżek
tabasco 20 kropel

Porada

Podane proporcje wystarczają na dwudniowy obiad dla czteroosobowej rodziny.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny pomidorowy gulasz z łopatki

1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby pokryła każdy kawałek. Wstawiamy na noc do lodówki.

2. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

3. W dużym garnku rozpuszczamy smalec. Wrzucamy cebulę i smażymy na rumiano. Gdy się zezłoci dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony.

4. Następnie dodajemy marchew, pomidory, zalewamy bulionem, wrzucamy paprykę słodką, zioła prowansalskie, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu około godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy do gulaszu. Zagotowujemy i podajemy z kaszą, ziemniakami lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.01.2015 11:42
dobry obiadek
Aleksandra/Olcia 07.01.2015 19:05
uwielbiam takie mięsko
aginaa 07.01.2015 17:31
fajne danie
Noruas 07.01.2015 17:05
musiał być wyśmienity!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak