Pikantny łosoś pachnący Azją

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś filet

    400 g
  • oliwa

  • sól i pieprz

Marynata

  • cebula czerwona

    1
  • imbir

    3 cm
  • ząbek czosnku

    2
  • papryczka chili

    1
  • limonka

    1
  • sos sojowy

    1 łyzka
  • oliwa

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • groszek zielony

    150 g
  • ryż jaśminowy

    150 g
  • sok z limetki

    1/2
  • sól i pieprz

  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantny łosoś pachnący Azją foto
Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30minut.
Krok 2 - Pikantny łosoś pachnący Azją foto
Marynata:
Do malaksera wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli, dodać sok z limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu.
Krok 3 - Pikantny łosoś pachnący Azją foto
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25minut.

Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać ugotowany ryż, zielony groszek, lekko podsmażyć, skropić sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Łososia podawać na ryżu z zielonym groszkiem.
Linka2107
Delikatna ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej: ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki, chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 19.09.2016 09:37
łosos pyszny
norweska20 14.09.2016 23:45
SMAKOWITE POŁACZENIE
trufelek 14.09.2016 20:53
Pyszności:)
trufelek 14.09.2016 20:49
Pyszności:)
Wafelek2601 14.09.2016 20:23
Bardzo dobry
Madzai 14.09.2016 20:02
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat