Pikantny krem z rzeżuchy z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rzeżucha

    2 szklanki
  • ziemniaki

    6 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • bulion drobiowy

    1 l
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • papryczka chili

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, cebule oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilii w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilii i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo z dodatkiem łyżki soli. Studzimy i dzielimy na cztery części. Zupę dekorujemy jajkiem, świeżą rzeżucha oraz posiekanymi migdałami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 05.03.2014 18:33
dla mnie bajka taka zupa :)
cukiereczek 05.03.2014 18:33
brzmi smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat