Pikantny kociołek z pulpecikami i kluseczkami

Pikantny kociołek z pulpecikami i kluseczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpeciki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • chili pieprz cayenne

  • papryka słodka mielona

  • olej do smażenia

Kluseczki

  • jajka

    2
  • woda

    0,5-0,75 szklanki

Pozostałe

  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • tymianek

  • chili pieprz cayenne

  • papryka słodka mielona

  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • wrzątek

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pulpeciki:
Mięso przyprawiamy, dobrze mieszamy, formujemy maleńki pulpeciki. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju (1 łyżka), wyjmujemy. Z garnka usuwamy nadmiar tłuszczu.

Pozostałe:
Cebulę i marchew kroimy w drobną kosteczkę, smażymy w garnku w którym smażyły się pulpeciki - ok 4 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszce, przyprawy, pulpeciki, wrzątek i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dobrze wypłukaną fasolę z puszki. Jeśli lubicie miękką paprykę gotujemy jeszcze ok 10 minut, jeśli nie to zostają jeszcze kluseczki :)

Kluseczki:
Jajka mieszamy z mąką - ciasto powinno być bardzo gęste. Łyżką kładziemy kluseczki pod koniec gotowania dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

09.09.2016 19:13
Dobre smaki w kociołku

Mniam

16.09.2015 11:42
Pyszne danie! Kluseczki tutaj pasują idealnie.

berys18

16.09.2015 10:11
bardzo lubię takie kociołki, pycha

Damiano

16.09.2015 08:21
smaczne danie

Stenka

15.09.2015 21:45
smaczne danie

Iwusia

15.09.2015 20:45
podoba mi się ten przepis

gosia561

15.09.2015 18:54
super rozgryewajace danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat