Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
seler 1/2
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 4 ziarenka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
chorizo 3-4 sztuki
woda zimna 1,5 litra
kapusta kiszona 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.

Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew
i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno.
Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę
podsmażam, następnie zalewam wodą.
Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie.
Następnie odcedzam je i odstawiam.
Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie,
liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą.
Kapustę wraz z kiełbasą i warzywami gotuję, aż kapusta i warzywa zmiękną.
Kiedy już wszystko jest odpowiedniej miękkości, dodaję ugotowane osobno
ziemniaki, dodaję majeranek i zagotowuję całość.
Odstawiam - kapuśniak najlepiej smakuje na dzień następny, wtedy
wszystkie smaki się odpowiednio przegryzą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 20.07.2013 13:45
doskonałą zupka
Sylwia26 20.07.2013 11:30
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak