Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułki

    10 sztuk
  • szynka wieprzowa

    800 gram
  • pieczarki

    350 gram
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka zielona

    1/4 sztuki
  • papryka żółta

    1/4 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 mała pepperoni
  • soczewica czerwona

    1/2 szklanki
  • pomidor

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    1 mały słoiczek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    50 gram
  • przyprawy

    1 łyżeczka do steków i 1 gajowego
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • przyprawa w płynie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku" foto
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut.
Krok 2 - Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku" foto
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.
Krok 3 - Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku" foto
Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C.
rzelkazag
Gulasz najlepszy jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Bułki możemy upiec sami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 21.04.2017 18:16
Wygląda znakomicie :) Pycha!
paulette17 14.03.2015 15:18
Lubię taki gulasz :) Jeszcze w bułce nie robiłam :)
Gracer 27.02.2015 20:37
smaczny przepis
Skotka 27.02.2015 19:27
świetny pomysł:)
norweska20 27.02.2015 17:52
ciekawe zestawienie
Agnieszka-87-25 27.02.2015 15:52
pożywny jest
Internetowa Kuchnia 27.02.2015 15:21
świetny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat