Pikantny gulasz drobiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

  • marchew

    1 - 2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • seler

    kawałek
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • tabasco

    do smaku
  • Przyprawa do mięs Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i obtoczyć w mące pszennej, następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do większego garnka/rondla.

Na patelni, na której smażył się kurczak, zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodać do mięsa.

Marchewkę pokroić w talarki, selera w niedużą kostkę. Dorzucić do garnka z kurczakiem i cebulą. Podlać wodą, lekko posolić, dodać przyprawę do mięs, słodką paprykę i dusić do miękkości mięsa i warzyw - a właściwie sprawdzać tylko warzywa, gdyż mięso drobiowe jak wiadomo mięknie szybko.

Gdy warzywa już będą miękkie, gulasz zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i tabasco. Można oczywiście pominąć ostre przyprawy i zrobić wersję łagodną.

Podawać z ryżem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 11.03.2014 13:56
podoba mi się to danie
Milka100 10.03.2014 20:43
pyszne danie
slonko888 10.03.2014 19:28
lubie takie obiadki
Lidzia 10.03.2014 19:02
Smaczniutkie.
adelajda 10.03.2014 18:51
dobry obiadek :)
Agata3 10.03.2014 18:28
obiad na 6 :)
Zdzisław 10.03.2014 17:30
dla mnie smaczne danie
Janina 10.03.2014 17:16
Smaczne, takie dania lubię;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat