Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny deser w koszyczku.

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

greckie ciasto filo 1 szt
truskawki 6 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 300 ml
beziki małe 12 szt
kandyzowany por
limonka 3 z limonką

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny deser w koszyczku.

Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek.
Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek.
Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić.


Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z limonką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora.
Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy w sklepie.
Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy. Są naprawdę smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 21.01.2014 16:14
Fajne smaki :)
migotka28 20.01.2014 22:33
wspaniały deser
Kardamon 20.01.2014 20:28
Wygląda imponująco!
Stenka 20.01.2014 19:55
ciekawy przepis
iwi 20.01.2014 19:47
Super pomysł i wykonanie
Romanowka 20.01.2014 19:29
Jaki fantazyjny deser i ta szczypta pikanterii :)
Rafał10 20.01.2014 19:05
mmm aż ślinka cieknie ! Uwielbiam filo!
Aleksandra/Olcia 20.01.2014 19:03
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak