Pikantne spaghetti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    500 g
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • zielony pieprz marynowany

    20 ziarenek
  • seler naciowy

    4 gałązki
  • por

    1/2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • lazur

    100 g
  • camembert

    100 g
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • sok pomidorowy

  • kaszka kukurydziana

    1 łyżka
  • chili

    do smaku
  • oliwa

  • sól, pieprz

    do smaku
  • zioła prowansalkie Prymat

  • parmezan starty

  • oliwki zielone

    20 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pora pokroić w półplastry i podsmażyć w garnku z dodatkiem oliwy, dodać selera pokroionego w plasterki i marchewkę startą na tarce. Poddusić chwilkę i dodac czosnek pokrojony w plasterki i papryczkę chili pokrojoną w plasterki.
Pomidory w puszcze rozdrobnić za pomocą blendera, dodać kaszkę kukurydzianą, dokładnie wymieszac i wlać do garnka z warzywami.
Dorzucić oliwki pokrojone w plasterki i marynowany zielony pieprz. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, suszonymi ziołami. Na koniec wrzucić lazura i camemberta i jak się rozpuszczą dolać soku pomidorowego, tak, żeby sos miał odpowiednią konsystencję. Dorzucić posiekane listki bazylii.
Makaron ugotować na półtwardo i podawać polany sosem z potartym parmezanem na wierzchu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 29.01.2012 14:40
Sporo ró?nych serów, ale efekt powalaj?cy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat