Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pulpety

  • cukinia

    700 g
  • cebula

    1
  • papryczka chili

    1
  • imbir

    2 cm
  • sól

    3/2 łyżeczki
  • kolendra

    mały pęczek
  • mąka z ciecierzycy

    65 g
  • sos

  • cebula

    1
  • imbir

    2 cm
  • papryczka chili

    1
  • sok z cukinii

    150 ml
  • krem kokosowy

    250 ml
  • pomidory krojone bez skórki

    400 g
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/8
  • Kolendra cała Prymat

    3/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    3/2 łyżeczki
  • kolendra

    mały pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Odważamy 700g i ścieramy ją na grubych oczkach tarki, solimy całość i odstawiamy na pół godzinki.
Krok 2 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
W tym czasie przygotowujemy sos. Na początek przygotowujemy puree cebulowe. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i paprykę możemy zetrzeć na tarce (ma małych oczkach) lub po prostu zblenderować. Imbir ścieramy na tarce i wszystkie składniki mieszamy dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody.
Krok 3 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mieszankę przypraw wymienioną powyżej w odpowiednich proporcjach (kurkuma, chili, kmin, kolendra). Po chwili dodajemy puree cebulowe i smażymy około 6 minut na najmniejszym ogniu. Cukinię odciskamy i odmierzamy 150 ml soku, który wlewamy na patelnię do puree cebulowego razem z kremem kokosowym (jest gęstszy niż mleko kokosowe).
Krok 4 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Wszystko gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki odsączone z zalewy i posiekaną drobno kolendrę (bez łodyżek).
Krok 5 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Zdejmujemy z ognia i sos gotowy.
Krok 6 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Cukinię ponownie odciskamy pozostawiając minimalną ilość soku.
Krok 7 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Dodajemy do niej pokrojoną papryczkę chili, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę (bez łodyżek), przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz mąkę z ciecierzycy (można ją dostać w delikatesach orientalnych lub sklepach ze zdrową żywnością).
Krok 8 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 9 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Z powstałego farszu formujemy pulpety.
Krok 10 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Powinno ich wyjść około 12 sztuk.
Krok 11 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Pulpety smażymy na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i przekładamy do sosu.
Krok 12 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
Pikantne pulpety w sosie pomidorowo-kokosowym to nie lada gratka dla smakoszy kuchni orientalnej.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 15.03.2017 13:31
wypróbuję ten przepis:)
IZABELA29 31.01.2017 11:07
Fajne danie
smerfetka79 08.07.2016 23:56
ja też bym się skusiła.
anka1988 28.12.2015 21:41
ciekawe połączenie smaków.
Grazyna0211 27.10.2015 19:04
zapachniało kuchnią orientalną pycha
romanrafal 27.11.2014 18:33
super jedzonko
Stenka 24.11.2014 10:59
ciekawy przepis
ben-ka 27.10.2014 11:04
Z chęcią bym spróbowała.
as28 22.10.2014 13:41
ślicznie wygląda i pewnie smakuje
Pani Domu 27.09.2014 15:32
bardzo ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat