Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne placuszki z płatków kukurydzianych

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki kukurydziane 3 szklanki
woda 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
salami 20 dag
pieczarki 15 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 pęczka
jajko 3 szt
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne placuszki z płatków kukurydzianych

Płatki wsypujemy do sporej miski. Z mąki, wody i jajek przygotowujemy jednolitą masę, dodajemy ją do płatków i mieszamy, mieszamy, mieszamy... :) Dodajemy również drobno posiekane salami, pieczarki i dymkę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy na pół godziny.

Rozgrzewamy na patelni olej. Kładziemy (ja robiłam to po prostu przy pomocy łyżki) niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Zjadamy je raczej na ciepło, choć na zimno też ujdą :D
Możemy podawać je z sosami, lub z keczupem, jednak gdy salami dodana do placków jest pikantna, sos nie jest niezbędny :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 09.09.2013 15:58
trzeba spróbować!:)
2milutka 05.09.2013 10:22
smakowicie wyglądają;)
joanna30 05.09.2013 09:06
Pyszne placuszki :)
Monika-twin 05.09.2013 08:34
oryginalny przepis
treonina 04.09.2013 22:06
są świetne, polecam
kasienka23 04.09.2013 21:42
bardzo lubię takie placuszki!
ssylwiaa 04.09.2013 20:56
na pewno wypróbuję :)
Bożena6 04.09.2013 20:42
Ciekawy przepis.
Jusiaa 04.09.2013 20:38
Musze spróbować :)
adelajda 04.09.2013 20:24
smaczne placki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak