Pikantne placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • mąka

    2-3 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantne placki ziemniaczane foto
Ziemniaki obieramy i myjemy, osuszamy. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie ziemniaki i cebule ścieramy w robocie kuchennym lub na tarce na dużych oczkach.
Krok 2 - Pikantne placki ziemniaczane foto
Do ziemniaków dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko.
Przyprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu i ostrej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy ją na 20 minut, aby ziemniaki puściły wodę, którą odlewamy.
Krok 3 - Pikantne placki ziemniaczane foto
Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy małe placuszki, najlepiej nakładać je łyżką.
Krok 4 - Pikantne placki ziemniaczane foto
Gdy jedna strona ładnie się zrumieni, wówczas obracamy je na drugą i nadal smażymy.
Krok 5 - Pikantne placki ziemniaczane foto
Placki ziemniaczane na ostro z dużą ilością ostrej papryki. Nie polecam dla osób o „słabym żołądku” bo palą.
Krok 6 - Pikantne placki ziemniaczane foto
Gotowe placki ziemniaczane podajemy z keczupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 03.07.2014 19:12
super placuszki
gosia561 03.07.2014 12:33
też niezłe
Niki22 02.07.2014 23:30
muszą być pyszne :)
Róża1 02.07.2014 23:04
świetny pomysł :-)
halinah 02.07.2014 22:41
placki lubię ze śmietaną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat