Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne pączusie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 1/4 szklanki
drożdże 2,5 dag
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 30 dag
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
kiełasa 10 dag
suszone pomidory w zalewie 3-4 sztuki
olej
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pączusie

Mleko podgrzać i rozpuścić w nich drożdże, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać do nich mleko z drożdżami, jajko, przyprawy oraz mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć razem z kiełbasą też pokrojona w kostkę pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory i wystudzić. Przestudzoną kiełbasę dodać do ciasta i zagnieść z nim z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zostawić na kolejne 30 min.
Wyrośnięte mini pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać jeszcze ciepłe.
Doskonale pasują do czerwonego barszczu jako zastępstwo dla tradycyjnych krokietów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.01.2013 21:08
Ja na słodko tez nie robiłam z ziemniaków, ale te wyszły całkiem fajnie. Moja córka twierdzi, że miały kopytkowy posmak, ale to jest jej stała śpiewka wiec nie biorę jaj sobie za bardzo do serca :)
Agnieszka_B 18.01.2013 21:02
Z ziemniaków... Już jestem ciekawa jak smakują :)
czekoladka_m 16.01.2013 15:55
jeszcze nigdy nie robiłam pączków z ziemniaków:):)
nogawkuchni 16.01.2013 15:25
Ciekawa i nietypowa przekąska,ale patrząc po składnikach na pewno smaczna, muszę spróbować, bo mnie zaciekawiło,apetycznie się prezentują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak