Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne ogórki po holendersku.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ogórki

ogórek zielony 3 kg
sól 4 łyżki

Zalewa

ocet 1 i 1/2 szkl.
cukier 1/2 kg
olej 8 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
czosnek ząbki 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne ogórki po holendersku.

Ogórki (średniej wielkości) pokroić w plastry grubości 2 cm. zasypać 4 łyżkami soli i pozostawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać słoną wodę.
Z octu, cukru, pieprzu i oleju zagotować zalewę, dodać drobno posiekany czosnek. Zimną zalewą zalać plastry ogórków i pozostawić na 12 godzin.
Tak przygotowane ogórki ponakładać do słoików i pasteryzować 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 07.03.2016 17:08
pycha do obiadu
romanrafal
romanrafal 23.08.2014 12:22
pyszne ogórki
gusia1000 16.08.2014 23:07
Kolejna fajna wersja ogórków na zimę.
gosia56 16.08.2014 20:28
pyszne ogóreczki;)
Kejti 14.08.2014 14:38
Warte wypróbowania :-)
gibli 13.08.2014 19:20
mniam, lubie takie
adelajda 12.08.2014 15:33
Dobre ogóreczki :)
bhb8 11.08.2014 09:16
lubię takie smaki
fotoviderek 11.08.2014 07:38
Pyszne ogóreczki :)
Sroczka 10.08.2014 20:41
Domowe przetwory najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak