pikantne leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 szt
  • paróweczki wiedeńskie

    12 szt
  • pomidory

    80 dag
  • cebula

    0,5 szt
  • chili w płatkach

    0,5 łyżeczki
  • sól

  • woda

    1,25 litra
  • olej do smażenia

  • cukinia

    1 szt
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pikantne leczo foto
Aby wszystko poszło sprawnie i szybko czynimy pewne przygotowania: pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (pomidorki cherry można zostawić w całości), cukinię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, paróweczki w grubsze plasterki, paprykę w kostkę. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wody.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone paróweczki i chwilę smażymy, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli (nie przyrumieniamy). Dodajemy pokrojoną parykę oraz chili w płatkach i smażymy, aż papryka zmięknie.
Krok 2 - pikantne leczo foto
Dodajemy pomidory, bazylię i oregano i dolewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem ok 20 min.
Krok 3 - pikantne leczo foto
Dodajemy cukinię, zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy do miękkości cukinii. Doprawiamy do smaku.
Krok 4 - pikantne leczo foto
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kamyk 03.08.2013 22:42
super jedzonko
Renata22 22.08.2012 10:16
bardzo apetycznie wygląda to Twoje leczo, widzę, że szalejesz w kuchni, salejesz! ;)))
Pusia 21.08.2012 22:02
smaczne
Pusia 21.08.2012 22:02
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat