Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne kulki z pieczarką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 700 g
pieczarki 200 g
ser maślany 100 g
jajko 4 szt.
bułka tarta pikantna do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kulki z pieczarką

Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa dodać 2 całe jaja, starty na drobnych oczkach tarki ser maślany oraz przyprawy: chili pieprz cayenne (1,5 łyżki), przyprawę do mięsa mielonego, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, curry i sól. Wyrobić masę mięsną. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.

Pieczarki oczyścić. Ogonki odciąć, a kapelusze gotować 7 minut w osolonym wrzątku. Ostudzić.

Na każdy kapelusz nakładać po porcji masy mięsnej, formując kulki. Panierować najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w pikantnej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 19.05.2012 22:11
podobają mi się te kulki
Bożena13 02.05.2012 13:06
uwielbiam pikantną kuchnie!
kasiaw 16.01.2012 18:50
super
Misiek1 02.01.2012 09:17
fajny przepis
MAR3STA 28.12.2011 15:40
pyszne!
aguus 27.12.2011 13:00
Apetyczne kulki
Tahitha 26.12.2011 12:59
Ciekawy przepis. Trzeba będzie wypróbować :)
Monika111 26.12.2011 10:58
Fajny przepis :)
caralajna 26.12.2011 09:07
śliczne, jak na nie patrze to nawet czuję jak pachną.. niesamowite :)
sylwia / sytofala 25.12.2011 23:37
mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak